Okategoriserade

Federico de Madrazo y Kuntz

Federico de Madrazo y Kuntz var en spansk konstnär som verkade under 1800-talet. Ett av hans mest kända verk, ett porträtt av doña Amalia de Llano y Dotres, hänger idag på Pradomuseet i Madrid, som han också var chef för under flera år.

Federico de Madrazo föddes i Rom år 1815, men växte upp i Madrid i Spanien. Han hade konsten i blodet, då han var son till konstnären José de Madrazo y Agudo. Det var också sin far han efterträdde då han fick posten som chef för Pradomuseet. Hans far lärde honom grunderna i måleri, och han målade sitt första verk när han bara var 14 år gammal, och ett senare verk gjorde att han accepterades till Real Academia de las Bellas Artes de San Fernando vid 19 års ålder.Amalia_de_Llano_y_Dotres,_condesa_de_Vilches_(Federico_de_Madrazo)

Efter detta reste Federico de Madrazo till Paris för att studera tillsammans med konstnären Jean-Auguste-Dominique Ingres, som var en vän till hans far. Under denna period adopterade han den stil som är typisk för den franska romantiken. Efter att ha bott i Rom i två år återvände han sedermera till Madrid, där han blev hovkonstnär till drottning Isabella II. Under resten av hans karriär, från 1842 och framåt, målade han porträtt av stora delar av Spaniens adel och det kungliga hovet, liksom av drottningen själv. Han målade också flera tavlor med religiösa motiv. Han omgavs av konstnärer som liksom honom själv hade utbildats till större delen i Frankrike och Italien. Förutom hans uppdrag som museichef på Pradomuseet blev han också ordförande för Real Academia de las Bellas Artes de San Fernando.

Alla som har ett kreativt yrke, vare sig det är konstnär, likt Federico de Madrazo, eller musiker, författare eller något annat, vet att sömn är en av de viktigaste komponenterna för att kunna skapa, och därmed för att kunna jobba. Oavsett vilken tid på dygnet man är som mest kreativ måste man se till att under de övriga timmarna på dygnet låta kroppen och hjärnan återhämta sig. Återhämtningen blir mer effektiv om man har en bekväm säng, och om du känner att du behöver uppdragera din nuvarande säng hittar du alla typer av sängar, till exempel en kontinentalsäng, på Sleepo.se.