Målning och konst

Dyraste målningarna

Det finns en mängd av olika typer av konst. Några hänger på kylskåpsdörrar hos barnfamiljer medan andra vilar på en vägg i ett känt museum. En markant skillnad mellan olika konstverk är inte alltid talangen, ibland handlar det om prislappen som skiljer konst och konst åt. Vilka är de dyraste målningarna och hur mycket måste man vara beredd att betala för en Picasso, Amedeo Modiglianis eller Rembrandt? Följ med när vi listar de absolut dyraste målningarna och deras prislappar. Kan du gissa vilken känd skandinav som tar hem en plats på topp-20 med 123 miljoner dollar för ett av sina verk?

belleboo.se

Miljonbelopp för kända konstnärer

Vad är konst för dig? Är det något du använder för att piffa upp heminredningen, som ett par väl utvalda utemöbler eller en vacker vas? I listan över de dyraste målningarna finner du en rad av verk som tillhör privata samlingar. Bland dessa privata köp kan bland annat Kenneth C. Griffin nämnas, grundare och VD för Citadel. Han köpte i september 2015 verket ”Interchange”, av Willem de Kooning, för hisnande 300 miljoner dollar. Det är till dags dato ett av de dyraste konstverken som någonsin sålts. I samma runda köpte han även ”Number 17A”, skapad av den amerikanska konstnären Jackson Pollock för 200 miljoner. Förstaplatsen delar ”Interchange” tillsammans med Paul Gauguins ”Nafea Faa Ipoipo” (fritt översatt till ”When Will You Marry?”). Även den gick för 300 miljoner dollar och såldes av den välbärgade familjen Rudolf Staechelin. Vem är då den skandinaviska konstnären som fått en topplacering? Vi talar självklart om Edvard Munch och hans välkända verk ”Skriet”.

Vilka målare finns representerade?

När man går igenom listan över de mest dyrbara konstverken finner man namn från hela världen. Nyligen såldes bland annat ”Reclining Nude” från den italienska konstnären Amedeo Modiglianis och andra topplaceringar innehas av en holländare och en fransos. Även om många länder är representerade finns det vissa namn som återkommer. Bland dessa är bland annat Vincent van Gogh, Pablo Picasso och Andy Warhol i den absoluta toppen. Medan Pablo Picasso och Andy Warhol rönte framgångar under sina liv och blev välbärgade så sägs det att van Gogh endast sålde en tavla under sin livstid, ”The Red Vineyard”, för 400 francs. En absurd summa när man tänker på att sju av hans tavlor nu finns på listan över de dyraste målningarna och att de tillsammans är värda över 720 miljoner dollar. En annan kuriositet på listan är graffiti-målaren David Choe som accepterade aktier som betalning när han målade om Facebooks högkvarter. Vid den tidpunkten var de inte värda mycket men fick senare ett värde på över 200 miljoner dollar.