Okategoriserade

Hur man blir bra på att måla

Många har nog i sitt liv beundrat en vacker tavla. Vissa konstnärer har en otrolig förmåga att kunna avbilda miljöer och människor på ett fotografiskt sätt. Bilderna blir ibland mer trogna verkligheten än ett bild tagen med en kamera. Andra konstnärer avbildar det intryck de får av en miljö eller en händelse, snarare än att helt naturtroget måla av den. Det kan ge en inblick i konstnärens medvetande och ger en förståelse för hur andra människor kan uppfatta saker och ting.

Många har nog också drömt om att själv kunna göra målningar och teckningar som andra finner glädje i. Att börja måla kan vara svårt om man har liten erfarenhet av det, men några tips kan vara på sin plats för att kunna öva upp sin konstnärliga förmåga.

Öva

Det viktigaste delen i att bli bra på något är att lägga ner mycket tid och övning på det, och det gäller även målning. Ofta sägs det att för att bli riktigt skicklig på något behöver man lägga ner åtminstone 10 000 timmar av träning, men det är ett antal som självklart varierar från fall till fall.

Man behöver i vilket fall bli van med sina penslar och lära sig hur de och de olika färgerna fungerar. Målet är att man som målare inte ska begränsas av vilka saker man kan och inte kan rita, utan istället ska målningen kunna bli precis som man föreställt sig dem i tanken. För att få ordentlig övning är det bra att måla många tavlor. Man kan pröva att avbilda saker ur olika vinklar och med olika ljussättning. Genom att variera de nyanser man använder, och då och då även använda helt ”fel” färger (till exempel måla ett grönt blad med röd färg), lär man sig se saker på nya sätt och man blir mer kreativ.

Hämta inspiration

Inspiration till en målning kan komma från var som helst. Man kanske blir inspirerad av vad som sägs under ett telefon samtal, eller kanske är det under en flyttstädning i Varberg som man ser något som kan utgöra stoff för en ny målning.

Många målare hämtar sin inspiration från naturen. Naturen är en varierande (över de olika årstiderna) men ändå relativt beständig miljö. Den innehåller mängder av olika detaljer som kan fånga en betraktares öga. Naturen kan ge ett överväldigande helhetsintryck men också bringa ett lugn som kan inspirera till vackra kompositioner.

Människor är också ett annat välkommet motiv och en bra inspirationskälla. Man kan fångas av ett hastigt intryck man får av en annan människa. Vissa människor bär på många spännande berättelser som gör dem intressanta att avbilda. Andra människor besitter fascinerande detaljer som gör dem till en bra objekt att avbilda.