Okategoriserade

Målningar om begravningsentreprenörer

Att vara med om att någon som stått dig nära dör är en av livets mest omvälvande händelser. Det är därför inte särskilt överraskande att begravningar och begravningsentreprenörer är ett relativt väl utforskat område inom konsten. Det finns ett flertal välkända målningar som skildrar begravningar av både kända och okända människor. I det här inlägget ska vi ta en titt på några av dem.

Ett dödsfall i din närhet innebär oftast sorg och förtvivlan och mitt i alltihop finns det också en mängd formella sysslor att ta itu med. Hos Lavendla begravning och juridik finns kompetens inte bara att hantera det praktiska kring en begravning, de kan som namnet antyder också hjälpa dig med juridiska svårigheter som kan uppkomma i samband med dödsfall. Vare sig det är själva begravningen eller till exempel en Bouppteckning du vill ha hjälp med så kan de bistå dig.

The Burial of the Count of Orgaz – El Greco (1588)

El Greco beskrev själv den här målningen som hans allra främsta verk. Målningen skildrar begravningen av greven Orgaz. Enligt legenden ska två helgon, St. Stefan och St. Augustine, ha kommit ner från himlen och lyft den dödes kropp in sin gravkammare. El Greco skildrade händelseförloppet som om han själv hade befunnit sig på plats. Det kan han dock inte ha varit, begravningen av Orgaz skedde år 1323.

William Hogarth – The Company of Undertakers (1736)

Okej, beroende på hur du ser på saken kanske du tycker att den här målningen inte räknas i sammanhanget. Den brittiske målaren William Hogarth satte i vilket fall i den här satiriska målningen likhetstecken mellan brittiska läkare och begravningsentreprenörer. Den enkla förklaringen är såklart att läkekonsten då var långt ifrån lika utvecklad som den är idag. Ett läkarbesök slutade helt enkelt oftare med döden och ett omhändertagande av en riktig begravningsentreprenör.

The Funeral – Eduoard Manet (ca. 1867)

Manet var en av upphovspersonerna bakom den konstnärliga stil som skulle kallas för impressionismen. I den här ofärdiga målningen skildrar han begravningen av sin gode vän Charles Baudelaire – den kontroversielle franske poeten. Varför Manet inte avslutade sin målning vet vi inte, kanske var det för att sorgen han kände över sin gode väns död var alltför stor.

En begravning – Anna Ancher (1891)

Danska Anna Ancher räknas som en av Skandinaviens viktigaste konstnärer inom den konströrelse som kallas för impressionismen. Varför hon valde en begravning som motiv för den här målningen vet vi inte. Men hon målade ofta vardagsnära motiv där hon lät ljuset spela huvudrollen. Så också i den här som visar en enkel bondebegravning så som de oftast såg i Skagen ut på den tiden. Tydligen var det så att hon aldrig åkte mer än fem minuter från sitt hem, i just Skagen, för att hitta sina motiv.