Okategoriserade

Painting with White Lines

Wassily Kandinsky föddes år 1866 i Rysslands huvudstad Moskva. Han kom att bli en erkänd konstnär och utvecklade den abstrakta expressionismen vilket kom att bli hans signum. Han övergav sin karriär i ekonomi och juridik för att satsa på konsten och bosatte sig i Tyskland där han studerade vid Akademie der bildenden künste. Väl där bildade han även gruppen Der Blaue Reiter tillsammans med den tyske expressionistiska målaren Franz Marc. Vid första världskrigets början flyttade han tillbaka till Ryssland och fortsatte sitt måleri men flyttade sedan tillbaka till Tyskland.

Under sin livstid målade han väldigt intensivt och det blev över 100-tals tavlor på duk och papper, dock kom många av de att bli förstörda när tyskarna började ta makten på 1930-talet. Wassily Kandinsky flydde till Frankrike där han kom att förbli verksam och tillbringa resten av sitt liv.

Konstnären gifte sig första gången i slutet av 1800-talet med en kvinna vid namn Anna Chimyakina. Kandinsky kom att gifta om sig ytterligare två gånger med kvinnor som delade hans intresse för konst. Om du själv går i giftastankar, oavsett om det är ditt första giftermål eller om du mött kärleken på nytt kan du hitta de perfekta ringarna på Schalins ringar. Det finns ett stort utbud för alla smaker, alltifrån silver till vitguld och beställer gör du smidigt via deras hemsida.

Konstvärlden

Kandinskys mest kända verk har inbringat mycket pengar för auktionshus runt om i världen och reproduktioner av hans tavlor finns i otaliga exemplar. Två av hans mest kända verk, Bild mit weissen Linien från år 1913 och Study for Improvisation 3, målad år 1909 köptes av privata säljare år 2013 och år 2017.

Study for improvisation 3 såldes på Christie’s i London för hisnande 21.2 miljoner dollar och är som namnet antyder en studie i improvisation. Tavlan är målad i starka färger och man kan urskilja landskap; hus och människor i bilden samtidigt som den har ett tydligt inslag av den abstrakta konsten.

Bild mit weissen Linien såldes på Sotheby’s i London för 33 miljoner pund och tavlan är målad i explosiva färger i grönt, rött och blått mot en svart bakgrund. Den är, liksom hans övriga tavlor, målade i en blandning av expressionism och abstrakt konst och ger ett intryck av att vara väldigt impulsivt målad. Betraktaren blir så vis delaktig i tavlan genom känslouttrycken den ger liv åt och frågorna som uppstår kring det vackra konstverket.

Sotheby’s juni 2017

Den tavla som dock inbringat mest pengar är Painting with White Lines. Konstverket är målat med vattenfärger på papper och är även den i explosiva färger en resa in i konstnärens inre. På Sotheby’s i juni 2017 såldes tavlan till en privat samlare för 41.6 miljoner dollar. Det kan vara den dyraste tavlan som sålts på auktion. Även andra tavlor av Wassily Kandinsky har gått för smått otroliga summor och placerar Kandinsky som en av de främsta konstnärerna med hett eftertraktade verk.