Målning och konst

Skulptören Auguste Rodin

Auguste Rodin var en fransk skulptör som levde mellan 12 november 1840 och den 17 november 1917. Han hade ingen uttalad målsättning att revoltera mot samtida verk men har ändå kommit att betraktas som den moderna skulpturkonstens fader. Rodin var vida berömd och hyllad redan under sin livstid, han jämfördes med Michelangelo. Än idag är han en av få skulptörer som är kända även utanför konstvärlden. Flera av Rodins mest berömda verk var mycket omdebatterade och ansågs bryta mot normen för hur figurativ skulptur skulle framställas. Han var självlärd och lyckades aldrig med intagningsproven till någon erkänd konstskola. 1864 började dela tak med den unga sömmerskan Rose Beuret, två år senare de fick en son vid namn Auguste-Eugène Beuret. Fram till dess att Rodin fyllt 30 levde familjen på fattigdomens brant. Konstnären flyttade till Belgien under sex år, det var under den här tiden som han genomförde den resa till Italien som kom att influera hans fortsatta skapande.

En av världens tio mest förfalskade konstnärer

När Rodin återvänt till Bryssel från sin Italienresa skapade han sin första helkroppsstaty, ”Bronsåldern”. Detta verk var så verklighetstroget att Rodin anklagades för att ha fuskat. Kritikerna ansåg att han måste ha gjutit av en verklig kropp. Dessa anklagelser bestreds ivrigt av konstnären själv och han kom sedermera att frias av en kommitté. Rodins teknik gick ut på att han lät sina nakna modeller fritt röra sig i hans studio. Han gjorde snabba skisser som finjusterades för att sedan huggas ut i marmor eller gjutas i brons. Rodin testamenterade rätten att framställa kopior av hans verk till den franska staten. Då det är relativt lätt att kopiera hans verk så anses de idag ligga på topp tio-listan över världens mest förfalskade verk. Den som vill lära sig mer om denne konstnär kan ta del av filmen om Rodin av den franske regissören Jacques Doillon. Rodin är även känd för sin kärleksaffär med Camille Claudel. Denna relation skildras i den hyllade film som bär konstnärinnans namn av Bruno Nuttuen som gick upp på biograferna 1988.

Rodins mest kända skulpturer

Vilka är då Auguste Rodins allra mest kända verk? ”Den gående mannen” från 1880 och ”Borgarna i Calais” från 1889 hör till de mest berömda. En betydande skulptur som aldrig avslutades var ”Helvetets portar”. Denna innehåller hela 186 mindre figurer, flera av dessa är förlagor till konstnärens mest berömda verk som ”Tänkaren” och ”Kyssen”. ”Tänkaren” kan betraktas som det av konstnärens alster som fått det största populära genomslaget, skulpturen förställer en sittande grubblande man och får ofta illustrera intellektuell aktivitet. Originalet kan beskådas på Musée Rodin i konstnärens födelsestad Paris. Det finns även en rad avgjutningar på olika platser runtom i världen, bland annat utanför Ny Carlsberg Glypotek i Köpenhamn. Inspireras du av Rodin och vill skapa din egen konst? Att köpa hem kritor, penslar och annat behöver inte vara särskilt kostsamt. På ullared.nu hittar du till exempel ofta pysselattiraljer som kan ge ditt skapande en skjuts i rätt riktning.