Målning och konst

August Strindberg

August Strindberg är ett namn som klingar bekant i mångas öron. Strindberg är främst känd för sina litterära verk, och räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare genom tiderna. Han är upphovsman till ett antal svenska klassiker såsom Röda Rummet, Inferno och Fadren; Fröken Julie. Strindberg är också internationellt erkänd för sina verk, dock främst som dramatiker. Han har bott i ett antal olika länder, och är en relativt skandalomsusad karaktär – bland annat hade han för vana att dricka den hallucinogena drycken absint, hade ett flertal misslyckade äktenskap bakom sig, och drabbades av psykoser.

Internationellt erkänd mångsysslare

August Strindberg är inte bara känd för sin litteratur, han ägnade sig också åt bildkonst i form av fotografering och målande av tavlor. En anmärkningsvärd händelse som skapade stora rubriker inträffade i London på auktionshuset Sotherby’s. Tidningarna basunerade ut: Strindbergs konst till rekordpris. En av hans tavlor, Alplandskap 1, inbringade nämligen det högsta priset en svensk konstnärs tavla någonsin inbringat på auktion – hela 29,4 miljoner kronor. Tavlan hade Strindberg målat åt sig själv, för att dekorera sitt hus i Donau. Även andra konstverk som målats av Strindberg har uppmärksammats både i Sverige och internationellt. Ett exempel på detta är konstverket Underlandet, som redan 1990 såldes för 22,6 miljoner kronor.

Strindbergs kontroversiella åsiker

Strindberg utmålas ofta som en kvinnohatare, till stor del på grund av sina misslyckade äktenskap samt det faktum att det var regel än undantag att han hamnade i konflikt med kvinnor. Utöver detta finns det ett otal citat där han uttrycker att kvinnan är lägre stående än mannen. På senare tid har Strindbergs kvinnosyn varit omtvistad, med hänvisning till att han, lika ofta som han hamnade i konflikt med dem, uttryckte sin uppskattning för kvinnor. Strindberg var dessutom en tidig förespråkare av kvinnlig rösträtt. Strindberg hade dock fler kontroversiella åsikter och uttalanden, bland annat hävdar många att han var antisemit – en tes som faktiskt kan bekräftas i hans egna brev och texter.