Målning och konst

Caravaggio

Caravaggio tillhör inte ett av de största namnen av italienska konstnärer, men efter århundraden av glömska har hans brokiga liv och fantastiska teknik återigen hamnat i rampljuset. Faktum är att Caravaggio var under sin livstid banbrytande och inspirerade många samtida och efterföljande konstnärer med sin kreativa ljussättning av dramatiska scener, men föll i glömska direkt efter sin död – mycket på grund av sin speciella karaktär. Trots att Caravaggio var en kyrkans man och under större delen av sin karriär stod under skydd av kardinalerna i Rom var han en känd bråkstake och provokatör.

Caravaggios personlighet kom i vägen för karriären

En film av Derek Jarman handlar om Caravaggio och livet från gatan till de religiösa finrummen. Filmen har nu några år på nacken, men blev starten för en återupptäckt av målaren i konstvärlden. Eftersom han ofta hamnade i bråk och också begick dråp blev Caravaggios karriär kort och intensiv. Det passade sig inte för kyrkans män att fortsätta skydda konstnären även om hans många verk var nyskapande och höll en utmärkt kvalitet. Hans målningar hade också tendenser till homoerotik, och han använde sig ofta av ansikten från gatan för att porträttera heliga män och kvinnor i religiösa scener. Efter flera mordförsök blev Caravaggio troligtvis giftmördad 1610, på väg att bli benådad av Påven efter flera år i exil.

Caravaggios unika teknik

Vad som gjorde Caravaggio så speciell och inflytelserik som målare var hans ofelbara teknik, kreativa ljussättning och naturalistiska stil. Till skillnad från renässansmålarna valde han att avbilda människor som de såg ut, med alla fel och skavanker som människor har – oavsett om de är Jesus Kristus eller den heliga Maria. Carravaggio jobbade också mycket med kontraster, ofta landar en kraftig ljusstråle på ansiktet i bilden medan det suggestiva mörkret i bakgrunden blir en symbol för det som döljs under ytan på människorna. Han var en av föregångarna till barocken och anses vara en av de viktigaste för stilen ”Chiaroscuro” – ljus-mörker.