Målning och konst

Måla med olja

Oljemåleri är en typ av måleri där man blandar olika färgpigment med någon typ av olja, ofta nöt- eller linolja. En av fördelarna med att måla med olja är att färgerna inte flyter i varandra, vilket gör att man kan skapa vackra och subtila övergångar. De äldsta referenserna till oljemåleri är daterade till 500-talet, men de äldsta oljemålningarna som hittats gjordes troligen på 600-talet. Dessa hittades i grottor i Afghanistan. Från och med 1100-talet omnämns denna typ av måleri i Europa flera gånger, även om det var först på 1400-talet som oljemåleri slog igenom på allvar. Det var främst i Italien och Nederländerna som trenden med oljemåleri var som störst. Det mest berömda konstverket när det gäller oljemålning är troligen Mona Lisa av Leonardo da Vinci. De flesta berömda målningar är dock utförda med oljefärger så det finns en hel del andra stora konstverk inom oljemåleriet.

 

Varför måla med olja?
Det finns flera fördelar med att måla med olja. Färgen är djupare och har ett bättre lyster än till exempel akvarell och äggoljetempera. Just de olika skiftningarna i toner är lättare att få till med oljefärg och man kan därmed skapa effekter som till exempel dimma och glitter. Eftersom de främsta konstverken är skapade med olja finns det flera som har försökt förfalska berömda oljemålningar. Det finns väldigt mycket pengar att tjäna för den som är bra på att förfalska en målning. Konst har blivit en gedigen form av investering och priserna för målningar ökar hela tiden. Med tiden har det blivit lättare att förfalska målningar av berömda konstnärer. Metoderna för att upptäcka förfalskningar har dock också blivit mer avancerade.

 

Kärnvapentester kan användas för att hitta förfalskningar
En av de senaste metoderna för att avgöra huruvida en målning är äkta eller falsk är att se vilka isotoper som finns i pigmenten. Det man testar är om pigmenten i en målning innehåller spår från kärnvapentester och därmed innehåller isotoper som cesium 137 eller strontium 90. Dessa isotoper fanns inte innan 1950 och om en målning innehåller sådana är den alltså målad i modern tid. För att tjäna pengar på konst behöver man dock inte nödvändigtvis förfalska berömda konstverk. Har man bara talang och energi kan man sälja sina verk via Internet. Att vara konstnär innebär dock ofta att man går igenom tuffa perioder när det gäller ekonomi. Med en tjänst som Fakturino fakturaköp får du dock betalt snabbare när du skickar ut fakturor och slipper ligga ute med pengar.

Måla med olja 2