Målning och konst

Kända målningar

Konsthistorien är full av kända och mindre kända mästerverk. När det gäller det klassiska måleriet hittar man flera klassiker runt om i Europa och resten av världen. Vilken målning som är den vackraste är givetvis upp till var och en att bedöma, men det finns några verk som anses mer betydelsefulla och inspirerande än andra. Den målning som är mest känd i världen är antagligen Leonardo da Vincis Mona Lisa. Som de flesta redan vet kan man beskåda denna tavla på Louvren i Paris, där den funnits större delen av tiden mellan den franska revolutionen och nu. Den har dock vid flera tillfällen stulits eller flyttats, vilket har bidragit till att den blivit så känt. Mona Lisa har också utsatts för attacker vid minst två tillfällen i modern tid. Den första attacken inträffade 1956, då någon kastade syra på tavlan. Målningens nedre del skadades svårt. Bara några månader senare kastade en person en sten på den. Numera kan man endast titta på tavlan genom pansarglas. Vinci målade Mona Lisa under början 1500-talet, troligtvis någon gång mellan 1503 och 1506.

 

Venus födelse
En annan av konsthistoriens mest berömda målningar är Sandro Botticellis Venus födelse. Tavlan hänger på Galleria degli Uffizi i Florens och målades cirka 1486. Venus födelse föreställer paret Zefyros och Chloris. Chloris var vindens Gud och i målningen ser vi hur han driver upp Venus, kärlekens gudinna, på stranden. Hon tas där emot av Flora, vårens gudinna, som väntar med kläder. Botticelli skapade målningen under nyplatonismens tid då den humanistiska filosofin var stor i Florens. Detta verk anses vara denna epoks mest berömda och har omtalats i böcker, filmer och tv-serier vid ett flertal tillfällen.

 

Skriet
Edward Munchs expressionistiska mästerverk Skriet är troligtvis det mest berömda skandinaviska konstverket någonsin. Målningen föreställer ett ansikte som tycks skrika ut sin ångest vid en fjord nära Oslo. Den kom till efter att Munch promenerat med några vänner och drabbades av något många tror var en panikattack. Skriet finns i fyra olika versioner, varav två går att se på Munchmuseet i Oslo. En av versionerna finns på Oslos nationalmuseum medan den fjärde åtminstone fram till 2012 ägdes av redaren Petter Olsens.

Kända målningar 2